dissabte, 11 de febrer del 2017

Santa María de la Redonda (Logroño)


Mare de Déu del Pilar

Virgen de Valvanera


Santa María de La Redonda és la catedral catòlica de Logronyo (La Rioja, Espanya). Juntament amb la Catedral de Calahorra i la de Santo Domingo de la Calzada és una de les tres seus del bisbat de Calahorra i La Calzada-Logronyo.
Els seus orígens daten del Segle IX després de la vinguda d'uns germans fugits de Torres del Río, a causa de les razzies musulmanes, i que refunden en el mateix lloc de la catedral actual un petit cenobi del que no queda cap rastre després de les successives remodelacions de segles posteriors.
L'estructura arquitectònica de la cocatedral es construeix fonamentalment al llarg dels segles XVI, Segle XVII i XVIII.
Està composta per tres naus, una central i dues laterals de menor alçada, una girola i pel rerecor, amb la seva porta principal flanquejada per dues torres bessones. Al llarg dels murs laterals s'estenen les capelles que tanquen la construcció definitiva en el nord i sud del temple.
Entre 1516 i 1598 es construeix el cos central en estil gòtic del Reis Catòlics, amb vuit alts pilars cilíndrics que culminen obrint-se per formar les voltes de creueria. Alçant la vista es contempla alguna cosa similar a un grandiós palmerar de pedra suggerit per les esveltes columnes cilíndriques sense nervadures i el desplegament a la part alta d'una filigrana de branques de creueria.
En el Segle XVII s'amplia en el front oriental al costat de l'altar major amb la Capella del Sant Crist que amb el pas del temps acabaria conformant-se com un deambulatori després del retaule major.
Finalment en el Segle XVIII es va completar definitivament l'estructura principal en baixar el cor al pis i construir en el rerecor la monumental Capella de "Nuestra Senyora de los Ángeles" a l'interior.
En l'exterior es van aixecar les dues esveltes torres bessones que constitueixen la icona que representa a la ciutat de Logronyo. Van prendre com a model la torre de l'església de Santo Tomás d'Haro i es repeteix en altres localitats com en Santo Domingo de la Calzada, Briones, Oyón, Labraza... destacant sempre en l'horitzó la seva verticalitat.
Entre les dues torres es troba una façana-retaule en pedra sobre la porta principal tancant el pas un bell reixat.
El temple, orientat rigorosament d'est a oest, és a la part central del casc antic de Logronyo i s'obre a l'antiga plaça del Mercat al costat del carrer Portals d'un gran sabor històric sota els seus arcs i en els voltants dels quals bullen, com en temps antics, l'oci de la ciutat.
Aquest temple està construït a escassa distància del riu Ebre, per tant sobre una zona pantanosa. L'interessant és que la fonamentació de la cocatedral són sarments (branca dels ceps), ja que aquests no podreixen amb la humitat, reparteixen bé les càrregues i absorbeixen els assentaments.
(imatges del Quim S)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada