diumenge, 14 d’agost del 2016

Església de Santa Maria d'Arties (val d'Aran)

Retaule Gòtic

 
 
 
 
 






Santa Maria d'Arties és un edifici de planta basilical de tres naus, encapçalades per tres absis dels quals només es conserven els 2 laterals, semicirculars. L'absis central es va perdre i ha estat reconstruït modernament. En els absis laterals hi ha decoració d'arquets cecs i una franja d'escacat en diagonal En l'absis sud els arcs llombards descansen sobre mènsules adornades amb motius i línies horitzontals, amb algun detall com una creu entre dos dels arcs, o un motiu esquemàtic en vegetal. En la decoració de l'absis nord hi una forma de cara.
La nau central és de volta de canó i sofria un procés d'obertura que encara es pot veure en els desploms de les pilastres. L'any 1999 s'hi va fer una intervenció per solucionar aquesta disfunció Les naus laterals són de volta d'un quart de circumferència i queden separades de la central per una arcada d'arcs de mig punt que reposen damunt de 6 pilars cilíndrics que separen el temple longitudinalment en 4 trams.
L'edifici està datat del segle XII, relativament tard en comparació a altres esglésies araneses, i malgrat les reformes conserva el seu aspecte romànic inicial, especialment als absis i la porta nord. A la paret sud hi ha 4 contraforts moderns, així com un sortint a la paret nord.
Té dues portalades d'accés. La portalada principal s'obre a la façana nord presenta 6 arcs de mig punt, adovellats, suportats per muntants amb el mateix nombre de pilastres cilíndriques. La decoració presenta motius com l'escacat i botons semicirculars. L'última arquivolta està rematada amb una sanefa amb escacat en diagonal, idèntica a la de la cornisa dels absis. Dues pedres mènsules estan decorades amb forma de cares masculines. Una creu està gravada en un dels blocs al costat de la porta.
La porta encarada al sud comunica amb el cementiri, i presenta 3 arcs de mig punt en degradació, transmesos als muntants, sense decoració. Al mur sud hi ha una finestra estreta i allargada, amb decoració amb motius vegetals sobre l'arc d'obertura, format per un únic bloc de pedra. Una segona finestra està al tram proper a la capçalera, amb un arc apuntat, una mica gòtic, i 3 arcs sobre parells de columnes. La part superior dels arcs conserva restes de pintura.
A l'extrem oest hi ha un campanar de 5 pisos amb coberta piramidal, d'estil situat entre el romànic i el gòtic, executat a finals del segle XIII o principis del XIV. A l'extrem est hi ha un campanar d'espadanya.
L'església compta amb un retaule originari del segle XV, que representa diverses escenes bíbliques de la vida de la Verge Maria. És considerat una obra mestra de la pintura gòtica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada