dimecres, 23 d’agost del 2017

Catedral de Saint-Pierre-et-Saint-Paul (Nantes)



Notre-Dame du Mené

El dolor de la creu (La pietat)

Sagrada Família

Verge amb infant


Verges a la cripta




La catedral de Sant Pere i Sant Pau (en francès: Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul) de la ciutat bretona de Nantes (França) va ser iniciada, sota la seva forma actual, en 1434, no donant-se fi a les obres fins 1891. Aquest lapse tan important de construcció (un total de 457 anys) no ha suposat minvar ni la qualitat ni la coherència estilística de la catedral.
El 28 de gener de 1972 es va produir un gegantesc incendi del sostre de la Catedral. Els bombers van aconseguir controlar-ho, però l'obra de fusteria de la teulada va quedar àmpliament afectada. Aquest fet serà l'origen de la contractació d'una gegantina obra de restauració, que constitueix sense cap dubte la més completa de les obres de restauració d'interiors catedralicis al territori francès.

La Mené (o Notre-Dame du Mené) és un antic `poblet i també una antiga parròquia de Vannes annexada a la parròquia Saint-Pierre des de 1791.
El culte a la Mare de Déu de Mené (o Mare de Déu del Bell Amur) data del segle XI.
Al segle XVII, a l'església parroquial de Mené, es venera una estàtua de la Mare de Déu i el Nen, davant la qual es crema un llum d'oli de plata permanentment. Aquesta estàtua va desaparèixer durant la Revolució.
El 1864, les Germanes de la Jubilació es van instal·lar al Mené i amb elles una estàtua de guix de la Mare de Déu.
El 1874 la van reemplaçar per una Mare de Déu asseguda amb el nen anomenada Mare de Déu de la Caritat. Aquesta estàtua de talla humana està tallada en fusta i farà un llarg viatge abans d'arribar a Vannes.
El 1907, van haver d'exiliar-se als Països Baixos, prenent la seva estàtua. Van tornar el 1924, però l'estàtua no va tornar fins a 1949, la vigília de l'Any Marià de 1950. Acollida pel bisbe Le Bellec, l'estàtua pren el nom de Notre-Dame du Mené.
El 1966, l'església del Mené va ser destruïda a favor d'una capella que al seu torn serà el 1998. L'estàtua es troba a Sainte-Anne d'Auray.
Finalment, el 2006, és rebuda a la catedral de Saint-Pierre, a la plaça de Saint-Pierre.
La veureu al costat esquerre de la nau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada