dimecres, 1 d’abril del 2015

Església de la Missió (La Seu d'Urgell)


Façana

Immaculada

 Santa Anna i Maria

Immaculada

Mare de déu del Carme

L’antiga església de la Missió situada al carrer de Sant Josep de Calassanç, nombre 4, abans anomenat carrer del Riguer, havia sigut antigament el primer seminari del Bisbat d’Urgell, fundat el 1592 pel bisbe fra Andreu Capella (1588-1609). 
La planta de l’església de la Missió de la Seu no respon a cap tipologia pura, ja que al costat esquerra es resol com una església d’una sola nau amb capelles allotjades entre contraforts, i la banda dreta es concreta en un nau lateral on és col•locat el Sagrari. La nau central acaba amb un absis semicircular que dóna lloc a la formació d’una cúpula de quart d’esfera que rep llum a través d’una claraboia. 
La façana queda confosa en l’alineament de les cases del carrer. Utilitza elements del llenguatge arquitectònic clàssics emprats molt lliurement. Presenta dos cossos, l’inferior a modus de basament, amb una decoració imitant els carreus, i un cos superior, que queda separat per una línia d’imposta que dibuixa un frontó semicircular, el qual remata l’accés. 
Aquest segon cos queda limitat lateralment per dobles pilastres d’ordre compost, que suporten un entaulament que es tanca, també, amb un frontó semicircular. Al damunt de la porta hi ha un ull de bou. Es produeix un joc de tensions entre línia recta i corba i les dimensions del semicercle superior i inferior i el cercle de l’ull de bou.
L’església de la Missió va ser construïda l’any 1899 dins l’edifici de l’antic seminari, que va ser cedit a la congregació de Missioners diocesans l’any 1885 pel bisbe Salvador Casañas i Pagès (Barcelona, 5 de setembre de 1834 - Barcelona, 27 d'octubre de 1908).
És obra de Calixte Freixa, arquitecte diocesà, i autor de la reforma del Palau Episcopal de la Seu d’Urgell, del projecte de l’actual Santuari de la Mare de Déu de Núria , del Casino Ceretà de Puigcerdà, i de la majoria d’edificis religiosos d’aquella època.
En el seu interior es poden trobar les restes del retaule barroc de Sant Ermengol escenificat durant el mes d’Agost en el claustre de la Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada