dissabte, 30 d’agost del 2014

Parròquia de Santa Maria de l'Assumpció de Zumarraga (Euskadi)

Façana principal

Assumpció 

Vitrall de santa Maria l'antiga

L'edifici parroquial és un bon exemple del gòtic basc, declarat monument artístic. Va ser construït, en diverses fases, a partir de 1576, data en què es va decidir baixar a la vall la parròquia, des del seu anterior ubicació, a l'ermita de l'Antiga, a la falda de la muntanya Beloki. 
El desig de la baixada de la parròquia va provocar que el Senyor de Lazcano, patró de la aquesta, sostingués un llarg plet per no perdre les prerrogatives que posseïa sobre la parròquia, litigi que es va saldar amb la conservació d'aquests privilegis sobre la nova. 
Arquitectònicament és una rica església, de pedra de cadirat en els angles i de maçoneria en els draps, d'estil gòtic-basc, amb planta de saló i tres naus d'igual altura, cobertes amb voltes de creueria que es recolzen en columnes de fust cilíndric i capitells dòrics amb ovas en l'equí. 
La portada principal, barroca, està situada als peus del temple, accedint-se a ella a través d'un bell pòrtic, el qual està sostingut per arcs de mig punt, i que recorre el front i el costat de l'evangeli. 
A la vertical de la portada s'aixeca la torre, amb 46 m. d'alçada, de planta quadrada i de rematada barroc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada