dimecres, 30 de juliol del 2014

Saint Pierre de Montmartre (París, França)

Mare de Déu amb infant

Notre Dame de Montmartre 



Saint Pierre de Montmartre és una església del barri de Montmartre a París. Encara que l'església més famosa del barri és la Basílica del Sacré Cœur, l'església de Saint Pierre és coneguda per ser el lloc en la qual, segons la biografia d'Ignasi de Loiola, els set fundadors de la Companyia de Jesús van pronunciar els seus vots el 15 d'agost de 1534. 
Segons la història tradicional, l'església va ser fundada per Sant Dionís de París, al segle tercer. No obstant això, al lloc s'han trobat escasses senyals d'ocupació gal-romana, al marge de les nombroses intervencions posteriors. Theodore Vacquier, el primer arqueòleg municipal, va identificar les restes dels murs de pedra de l'antic Temple de Mart, del qual Montmartre va prendre el seu nom. El 1657 l'antiquari i historiador local Henri Sauval, va visitar les restes que romanien al jardí del priorat, i les va identificar amb el Martis templum. L'església primitiva era una parada al segle IX pels pelegrins en el camí de la Basílica de Saint-Denis, que pertanyia a 1096 al comte de Melun. Luis VI va comprar l'església en 1133, a fi d'establir-hi un convent benedictí, i l'església merovíngia va ser reconstruïda. Va ser consagrada de nou pel Papa Eugeni III en 1147, en una cerimònia real en què Bernat de Claravall i Pedro, l'abat de Cluny van actuar com acòlits. 
La dècada de 1680 i principis de 1670 va marcar un moment especial en la història de l'abadia. Durant els anys en què va ser abadessa Renata de Lorena (la germana de Maria, duquessa de Guisa), i especialment mentre Margarida Lluïsa d'Orleans, la gran duquessa de Toscana, va residir allà (a partir de 1675), la música va esdevenir una part important dels serveis. Marc-Antoine Charpentier, compositor, va escriure música devocional per ser interpretada allà. La comunitat benedictina es va traslladar turó avall a un nou convent en la dècada de 1680. L'església va quedar en ruïna durant la Revolució francesa, i en el seu lloc es va construir una torre pel telègraf òptic. Va ser reconstruïda al segle XIX, i avui dia és visitada per nombrosos turistes que poden admirar, entre altres coses, les columnes d'origen romà utilitzades en la nau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada