dimarts, 6 d’agost del 2013

Pia almoina de Girona (Catalunya)

Mare de Déu amb infant amb pa

Al bell mig del barri jueu, quasi al costat del Palau de Justícia i davant de la Catedral, s’alça la casa de la Pia Almoina, una institució benèfica que va tenir molta importància durant l’edat mitjana. Va ser fundada per Arnau d’Escala al 1228. Aquesta institució posseïa moltes almoines i fundacions benèfiques que van ser traspassades a l’Hospici Municipal. L’edifici d’estil gòtic és una de les construccions més notables de Girona, erigida pel bisbe Guillem de Cabanelles al 1238 amb béns que va heretar de Jaume d’Aragó.
Destaca la façana nord, mostra del gòtic civil català, del segle XIV amb un portal adovellat en la planta baixa i en la principal tres finestres coronelles trífores. En els pisos superiors decreix el treball de les finestres i el seu nombre. A l’esquerra, apareix la torre central. A la façana est trobem dos estils: gòtic i renaixentista.
Al segle XVIII l’edifici va ser adquirit per particulars, va ser una escola i després se li va afegir una capella neoclàssica sota la torre central a mitjans del segle XIX. Entre els anys 1921 i 1926, l’arquitecte Josep Danés va restaurar la façana nord i va afegir un altre pis.
Actualment és la seu del Col·legi d’Arquitectes de Girona. Va ser declarat monument històric-artístic el 2 de febrer de 1979.
Es curiós observar que l'infant sustenta el que sembla un pà a les mans, que és el que es donava als desfavorits a l'edat mitjana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada