dilluns, 21 de juliol del 2014

Església de Santa Maria del Remei de Barcelona (Catalunya)

Mare de Déu de Montserrat

Immaculada

Mare de Déu del Remei (Altar Major)

Sagrada Família

Immaculada

Mare de Déu del remei (façana)

Construïda entre 1846 i 1849 segons projecte de Josep Oriol Mestres. La façana mostra una barreja d'elements de caire historicista: un portal neoromànic, una rosassa neogòtica i una cornisa neoclàssica.
El campanar va ser construït molt després, l'any 1897, obra d'Antoni Rovira i Rabassa. És l'element més característic del conjunt, ben adaptat a l'obra anterior, tot mantenint el llenguatge historicista. Està coronat amb una cúpula de ferro d'on pengen les campanes.


Una enorme acceleració del creixement de Barcelona al segle XIX amb l'arribada de la industrialització (i el sisme submarí relacionat dels immigrants) i l'enderrocament de les antigues muralles de la ciutat va portar a la creació de nombroses noves comunitats a tota la ciutat. L'àrea de Sants i Les Corts n'és un exemple. La Festa de La nostra Senyora del Bon Remei cau el 7 d'octubre, i va ser popularment celebrat per la gent a les àrees obertes que posteriorment va esdevenir el barri de Sants-Les Corts, a Barcelona, ​​va ser construït com a resultat d'aquests canvis econòmics i socials.
El primer documentat d'aquests festes locals dedicats a la Verge data al voltant de 1800, encara que tenint en compte que l'antiga celebració d'aquesta festa per l'Ordre Trinitària prové de l'Edat Mitjana, és molt probable que la seva festa se celebrava molt abans del segle XIX. Era natural, en tot cas, que Santa Maria del Remei fos triada com a patrona de la primera església que es va construir al lloc de la seva festa. La primera estructura que se li va donar va ser de l'estatus d'una església de la missió, però, amb el ràpid creixement de la població en aquesta part de la ciutat, la missió va ser elevada al nivell d'una parròquia independent el 1850, i va aparèixer la necessitat d'una església com cal.
La construcció de l'edifici actual, després d'una sèrie de parades i arrencades, es va completar finalment en 1880, encara que el campanar emblemàtica de l'església no es va acabar fins a 1894. L'església és obra de l'important arquitecte català Josep Oriol Mestres i Esplugas, qui, entre altres estructures, construir la ciutat del famós Liceu Opera House - tant en la versió original en 1848, i la reconstrucció després que es va cremar en 1861 - i va ser el mestre arquitecte responsable de la construcció de la façana de la Catedral de Barcelona. Com a resultat d'això, la seva participació en el projecte de l'església va ser un gran prestigi un per als feligresos a Les Corts.
Per desgràcia, en l'època en que l'església va ser acabada, Les Corts perdre el seu estatus com a municipi independent (contra la voluntat dels seus habitants), i es va convertir en més que un altre barri de la ciutat de Barcelona. Per a la primera part de la seva existència, però, aquesta església era tècnicament una parròquia rural. L'església va ser cremada pels republicans el 1936 al començament de la Guerra Civil espanyola, i gran part d'ella va haver de ser reconstruïda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada