divendres, 20 d’octubre del 2017

Església Parroquial de Sant Tomás Apòsto d'Haro (La Rioja)










L'Església Parroquial de Sant Tomás Apòstol és un temple religiós de culte catòlic sota l'advocació de Tomàs l'Apòstol de la localitat d'Haro. Va ser declarada Monument Històric-Artístic Nacional el 1931.
Es troba situada en el segon turó més alt del nucli urbà, denominat de La Mota o La Talaia, el que la fa visible des de molts punts de la ciutat i des de gairebé qualsevol punt de l'extraradi d'Haro.
La seva construcció es va dilatar en el temps entre els segles XVI i XVIII, fent visibles diferents estils segons l'època en què es van realitzar les diferents parts. Així la part més antiga i valorada és la seva portada principal, d'estil plateresc, construïda per Felipe Bigarny, considerat un dels més insignes escultors del renaixement espanyol. La capçalera de l'església, de gran alçada, és d'estil gòtic tardà, i la resta de la nau renaixentista. La gran torre, és principalment barroca i va ser molt important, ja que va servir de model per construir altres torres a la Rioja. El seu retaule major i el seu òrgan també són barrocs.
Una de les seves capelles és la de la la Soledat on trobem aquesta imatge.
La capella de la Soledat, també anomenada del Sant Sepulcre, es troba després del retaule major, quedant el seu accés parcialment amagat pel reliquiari. Va ser finalitzada el 1735 i sufragada per la família Coscojales. Té cúpula de mitja taronja sobre petxines, culminada per tambor amb llanterna i una altra cúpula. Paraments i cúpules estan pintades al fresc. Sobre la volta, pintures referents a la Passió ia la Resurrecció. Sobre les quatre petxines apareixen pintats els quatre evangelistes, la de Marc s'ha perdut, Mateu, Lluc i Joan.
En el retaule central d'estil barroc en colors daurats, es troba La Dolorosa. Als seus peus hi ha un fèretre envidriat amb una talla del Crist jacent, pertanyent a l'antic retaule. Aquesta imatge és treta en processó en Divendres Sant. Sobre aquests hi ha un quadre de la Verge atenent al nen Jesús. 

Per més informació d'Haro, clica'm



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada