dilluns, 6 d’agost del 2012

Briones (La Rioja)


Mare de Déu

Retaule a l'altar major

L'església de Nostra Senyora de l'Assumpció de Briones es tracta d'un edifici construït amb carreus, en planta de saló (tres naus a igual altura, dividides en cinc trams). Té capçalera octava de tres draps i es cobreix amb crucerías estrellades de diferent traçat que suporten arcs apuntats i pilars cilíndrics fasciculats.
El conjunt principal és d'estil isabelí i del renaixement, construït al segle XVI. Se sap documentalment que la capçalera està aixecada per 1521, data a partir de la qual Miguel de Ezquioga va prendre al seu càrrec la realització dels primers trams fins a 1536. Des 1546 es vincula l'obra al picapedrer Juan Martínez de Mutio per a edificar els dos últims trams, incloent cor, escala i portada.

La Mare de Déu la trobem en una columna de l'església.
El retaule major constitueix no només l'obra classicista més monumental de tota la Rioja, sinó també l'exemplar més significatiu de tots els que va fer el taller de Cabredo durant el segle XVII. Està organitzat en banc, tres cossos de cinc carrers amb els seus corresponents sòcols i àtic. La traça és d'Hernando de Munillas (pare), de 1626. A la seva mort va ser acabat pel seu fill Hernando de Munillas, ajudat per Juan Bazcardo i Diego Jiménez. Va ser finalitzat en 1650.
Els prodigiosos relleus que el constitueixen reprodueixen bellíssimes escenes religioses referides a la Vida de la Mare de Déu i a la Vida i Passió de Crist, imatges dels Sants Evangelistes així com altres de sants amb especial devoció a la vila. En el mòdul central del segon cos podem contemplar la imatge de l'Assumpció de la Mare de Déu, a la advocació està consagrat el temple, flanquejada per iconografies de Sant Bartomeu i Sant Andreu.


Per més informació de Briones, cicla'm o bé la pàgina de l'ajuntament





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada